יין הוא משקה מבוקש בכל העולם, בתרבויות מסוימות לצורך אירועים מיוחדים ובתרבויות אחרות כחלק מחיי היומיום. רמות הצריכה השונות של יין באיזורים שונים ברחבי הגלובוס וגם בתוך ישראל – נובעות מגורמים תרבותיים, פסיכולוגיים וגם ממניעים בריאותיים. אנשים המתייחסים ליין כחלק בלתי נפרד מן המשקאות המוגשים אל שולחנם, בסעודות שהן לאו דווקא חגיגיות, הם לרוב אלו שמבינים עד כמה יין יכול לשמח את הנפש, אך גם מכירים בכך שליינות יש יכולת לסייע בהנעת תהליכים בריאותיים שונים בגוף ובמקרים מסויימים – ממש להביא תועלת מבחינה פיזית.
האם רק יין אדום נחשב לבעל סגולות בריאותיות?
התרומה של שתיית יין אדום באופן קבוע לבריאות הגוף, ידועה מזה שנים רבות: קיימים מחקרים המראים כי נוגדי החמצון הקיימים בתוכו, נלחמים בזיהומים ויכולים במידה מסוימת לעכב ואפילו למנוע את מחלת הסרטן. בנוסף, נוגדי החנמצון הקיימים ביין אדום נקראים טאנינים, וכמות מסוימת שלה יעילה במניעתסתימת עורקים – ובכך מסייעת במידה למניעת התקפי לב. עוד מיתרונותיו של יין אדום לגוף האנושי, הוא החומר הקרוי רזברטרול, שמסייע להסדרת פעילות הפרשת האינסולין בגוף ומכאן שעשוי למנוע היווצרות של מחלת סוכרת מסוג 2.
על אף שלל התכונות הנהדרות של היינות האדומים והיכולת שלהם לעזור במניעת מחלות, גם יין לבן הוא בעל מאפיינים ייחודיים משל עצמו, פחות מוכרים אמנם – שבהחלט תורמים לבריאות במידה כזו או אחרת.
התכונות של יין לבן המיטביות עם הגוף
יינות לבנים מיוצרים בתהליך שונה מזה של יינות אדומים, לכן הם בנויים מעט שונה מבחינה מולקולרית והתכונות שלהם אחרות. אחת מהתכונות הפחות ידועות של יינות לבנים, היא היכולת שלהם לעכב תהליכי הזדקנות: שתיית יין לבן מפעילה את הגן הקרוי סירטואין1, שמהווה מעין אנטי-אייג’ינג טבעי ותורם לשימור הרעננות של הגוף מכמה וכמה היבטים. בנוסף, יין לבן מכיל בדרך כלל פחות קלוריות מיין אדום, לכן הוא “מסוכן” פחות לדיאטה.
גם ליינות לבנים יש אפקט מיטיב של אנטי-בקטריאליות ושל מניעת דלקות, כמו ליין אדום, לרבות היכולת למנוע התחמצנות של כולסטרול מהסוג המזיק, דבר שיכול לסייע גם במניעת קרישי דם מסוכנים שיכולים להוביל לדלקות בשריר הלב ולתעוקת לב.
כמה יין כדאי לשתות ביום?
יינות אדומים נחשבים פופולריים יותר מלבנים, לכן טבעי שחובבי יין יעדיפו להכיר את הזנים האדומים יותר לעומק בהשוואה ללבנים – אך, כאמור, היתרונות הבריאותיים של יינות לבנים הם רבים ומגוונים באותה המידה.
מסיבה זו, שתיית יין אדום או לבן יכולה להועיל למערכות הגוף השונות, גם כאשר הצריכה היא יום יומית, אך כמובן מוגבלת לכוס אחת או שתיים ליום בממוצע., זאת כי האלכוהול שביין הופך לבעייתי כאשר הוא נצרך באופן קבוע בכמות גבוהה יתר על המידה.
יתרה מזה – מחקרים הראו כי בגופו של אדם שנוהג לצרוך יין לבן, לדוגמה, עשויים להיות יותר נוגדי חמצון מועילים מאשר אצל אדם שאוכל ענבים טריים, זאת בשל התהליכים שעוברים הענבים במסע עד להפיכתם ליין. צריכת יין מתונה ומידתית, אם כן, יכולה להיות חלק מניהול אורח חיים בריא, בוודאי שאינה מזיקה לגוף האדם ועשויה אפילו להועיל לו מאוד.