ההנאה משתיית יין ביהדות נחשבת למצווה והוא תופס מקום של כבוד בכל שולחן יהודי, לצורך קידוש והבדלה וכמובן בחגים. בפורים קיימת מצוות שתיית יין “עד לא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי”, משפט שהפך לסלע מחלוקת בין רבנים שונים.
החג הכי צבעוני בשנה מעניק הזדמנות טובה עבור חובבי יין וגם עבור מי שלא שותה יין בדרך כלל, אלא רק בפורים – להכיר לעומק את מצוות שתיית יין בפורים כפי שהיהדות מתייחסת אליה. באותה הזדמנות, ניתן גם לחקור כיצד המצווה הדתית הקדומה – הפכה למנהג מהנה בקרב קבוצות אחרות מכל הקשת החברתית וחלק מהותי בתוך התרבות הישראלית, בפורים ובכל ימות השנה.
מצוות שתיית יין בפורים על פי היהדות
חלק ממנהיגי הדת סבורים כי המצווה של צריכת יין בפורים, כוללת שתיית יין עד למצב של שכרות גמורה -ומפרשים את המשפט באופן המילולי ביותר שלו. חלק אחר סבור כי השתייה היא מצווה אמנם, אבל אסור לתת לאדם להשתכר עד לאובדן חושים, בשל החשש כי שתיית היין המבורכת תהפוך לגורם למעשים לא רצויים, בשל חוסר השליטה של האדם ששתה. המשתייכים לקבוצה ה”חששנית” יותר, למעשה מעניקים ליין כוחות של שליטה על נפש האדם ומכירים בצורך לצרוך יין באופן מתון, המיטיב עם הגוף והנפש.
נראה כי מציאת האיזון בין שתיית יין בפורים במידה שנחשבת כמעוררת ומשמחת לבין שתייה מופרזת, היא אחריותו האישית של כל אדם המבקש לקיים את מצוות הדת. כך או כך, שתיית יין אדום או לבן היא חלק בלתי נפרד ממנהגי הדת, הן בקרב אנשים דתיים והן בקרב חילונים, שמשלבים את היין בסעודות ובאירועי הפורים השונים ורואים בו משקה שכיף ליהנות ממנו – במיוחד בחג.
כך תתאימו את היין לסעודת הפורים
אם אתם מארחים בפורים ובעיקר אם האירוח כולל מסיבת תחפושות, אפשר ורצוי לשלב מגוון רחב של משקאות אלכוהוליים משובחים ובכללם יין איכותי של יקב ישראלי מקומי. צעירים ומבוגרים כאחד, יעדיפו בימינו לשתות יין בפורים ובכלל – על פני כל משקה אחר, בעיקר כאשר הוא מחמיא בטעמו למאכלים שנמצאים על השולחן. ה”כלל” הוותיק אומר שיינות אדומים משתלבים נהדר עם בשרים עמוקי טעם, בעוד יינות לבנים יתאימו במיוחד לדגים ולמאכלים חלביים – ובאשר למנות אחרונות וקינוחים מתוקים, אותם מוטב להגיש עם יינות שהם עצמם בעלי גוון מתקתק.
למרות החשיבה הקלאסית הזאת שהיתה מקובלת במשך שנים רבות, הגשת יין בפורים יכולה בהחלט להיות פחות מחייבת ושמרנית לעומת יתר ימות השנה. הרשו לעצמכם לרכוש בקבוקי יין מכל הסוגים – יין לבן כמו שרדונה או אדום כמו מרלו, או שאולי להעז עם הוורדרדות של הרוזה הצעיר והמרענן. בפורים גם האורחים שלכם ירשו לעצמם לצאת קצת מהקופסה וסביר להניח שישתו קצת יותר מהרגיל. הגשת יינות משובחים ומגוונים בסעודה סביב השולחן, או במסיבת ריקודים שרוב הכיבוד שבה נאכל בעמידה – תתאים ותהיה אלגנטית ומשמחת תמיד.
חגיגות פורים הן תקופה נהדרת ליהנות בה מיין טוב
הבחירה לשתות יין בפורים היא הרבה מעבר למצווה דתית – זוהי הזדמנות לחגיגה אמיתית של צבעים וטעמים, המלטפים את החיך ואת הנשמה. דווקא בחג שבו אנשים עוטים על פניהם מסכות, אפשר ליהנות מן היין באופן עמוק יותר מבחינה רוחנית ולאפשר לו לפתוח דלת להסרת המסכות הפנימיות.