כל מי שנכחה או נכח בטעימת יין או שראה טעימת יין, יודע כי נהוג קודם כל להריח את היין. ארומה ביין משפיע על הטעימה והריח הוא החוש הראשון המושפע ממנו. מה משפיע על הארומה? על כך במדריך הקצר הקרוב.
ארומה היא הריח. במקרה זה אנחנו מתייחסים ליין כמובן, אך אפשר לתאר ארומה של משקאות ומאכלים שונים. חומרים בעלי נטיית התנדפות משפיעים על הריח וכאשר מדובר על יין, היא בנויה ממספר שכבות וכל אחת מושפעת מגורמים שונים.
שכבות הארומה ביין
הארומה בנויה ממספר שכבות כך שאפשר לבנות ולהשפיע עליה. כל שינוי המתקיים באחת השכבות ישפיע עליה בסופו של דבר. השכבה הראשונה מושפעת מהפרי. ישנם זני גפן שונים ולכל זן יש ארומה שונה. על שכבת ארומה זו משפיע גם מועד הבציר, טמפרטורת התסיסה וגורמים נוספים.
השכבה השנייה של הארומה נוצרת תודות לשמרים אשר הופכים את הסוכר שנמצא במיץ הענבים לאלכוהול. האלכוהול הוא שגורם להיווצרות היין ושמרים שונים משפיעים באופן שונה על הארומה ביין המתקבלת בשכבה זו. השכבה השלישית היא תוצאה של חבית שעשויה מעץ בעל ארומה ייחודית. הארומה הזו עוברת ומשפיעה על היין.
השכבה הרביעית נקראת “בוקה” או BOUQET. נהוג לקרוא לשכבה זו גם “ארומה שניונית” והיא נוצרת בשל תגובות בין כלל הארומות השונות. לאחר תהליך הבקבוק תהליכי הארומה ממשיכים להתפתח ואז השכבות השונות משפיעות זו על זו. תהליך זה הוא דינמי.
הקשר בין ארומה לבין הטעימה
קולטני הריח וקולטני הטעם שונים זה מזה, אך הם שולחים אותות למוח ושילוב כל הנתונים הנשלחים אליו משפיע על האופן בו הוא תופס את הטעם. המוח מקבל מידע, מעבד אותו ובסופו של דבר אנחנו מקבלים את תחושת הטעם הכוללת.
ארומה ביין משפיעה על טעם היין והיא לא לבד. תחושת הטעם שלנו מורכבת מחיבור מרכיבים ולכן היא מושפעת גם מטמפרטורת היין ואפילו מאופן השתייה. לא במקרה ישנו סדר בשתיית היין. ראשית הרחה ולאחר מכן לגימה איטית. את הכוס עצמה מומלץ להחזיק מהרגל וזאת כדי לא להשפיע על הטמפרטורה של היין ועל החוויה כולה.
הארומה של היין מתפתחת לאורך כל השלבים ואפילו לאחר שהוא נמזג לכוס. כוס יין צריכה לא להיות קטנה מדי והקצוות שלה צריכות להתקרב אחת אל השנייה.
אילו ארומות אתם מזהים בנטע שלנו? נשמח שתשתפו אותנו